Ask the Optician

ASK NOW

Wat kan ik eten om mijn ogen te beschermen?

De gezondheid van onze organen zijn afhankelijk van de vitaminen en mineralen die we eten. Is het innemen van een supplement daarom aan te raden? Niet persee, het is belangrijker dat je afwisselend eet met voldoende vitaminen en mineralen. Hieronder hebben we de belangrijkste voedingselementen voor gezonde ogen op een rijtje gezet.

Vitamine A

Vitamine A is heel belangrijk voor ons zicht en vermindert ook het risico op blindheid. Het gezegde ‘eet wortels voor je ogen’ is niet helemaal uit de lucht gevallen. Wortelen zitten vol met vitamine A. Naast de wortel zijn pompoen, zoete aardappel, boerenkool en levertraan een goede bron van vitamine A. 

Vitamine C en bioflavonoïden

Vitamine C is belangrijk vanwege verschillende redenen: het verzorgt het collageen in het hoornvlies en de haarvaten in de retina, daarbij vermindert vitamine C ook het risico op cataract (ookwel grauwe staar genoemd). Bioflavonoïden versterken de werking van vitamine C. In het algemeen bevat gezonde voeding met een hoge waarde vitamine C ook bioflavonoïden, zoals rode of groene paprika’s, broccoli, sinaasappels, kiwi’s en de meeste bessen.

Vitamine E en Selenium

Vitamine E vermindert het risico van het ontwikkelen van maculadegeneratie (een oogaandoening waarbij de gezichtsscherpte afneemt) en cataract. Selenium en vitamine E zijn nauw met elkaar verbonden, zonder het ene kan het andere niet goed zijn werk doen. Neem niet te veel vitamine E in, want een hoge dosis verdunt het bloed. De beste bron van vitamine E en selenium zijn noten, zeevruchten, zonnepitten en spinazie.

Luteïne en Zeaxanthine

Luteïne en zeaxanthine zijn respectievelijk gele en oranje kleurstoffen die in hoge concentratie aanwezig zijn in de macula van het menselijk oog. Beschadiging aan de macula kan het zicht verslechteren. Dit is de meest voorkomende wijze waarop oudere mensen blindheid ontwikkelen. Met het voldoende innemen van luteïne en zeaxanthine hou je je ogen gezond. Je vindt ze onder andere in groene groentes (voornamelijk in spinazie), kool en raapstelen. 

Omega 3-Vetzuren

Essentiële vetzuren zoals omega-3 zijn belangrijk voor onze gezondheid. We produceren ze niet zelf, daarom hebben we ze nodig vanuit het voedsel dat we eten. Men is overtuigd dat Omega-3 een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van het zicht van kinderen en vermindert het gevaar van hoge druk in onze ogen, droge ogen en  glaucoom (aandoening van de oogzenuw). De beste van bron van omega-3 is vette vis, voornamelijk zalm, makreel, haring en sardines. 

ZINk

Zink is na ijzer de tweede meest voorkomende metaal in ons lichaam. Zink helpt vitamine A, een belangrijke vitamine voor onze ogen, zijn werk te doen en werkt als co-enzym dat ons tegen vrije radicalen beschermt. Zink is in vele soorten voedsel aanwezig, zoals in vis, vlees, eieren, tofu, bonen, noten en volkoren granen. Zink is ook een fundamenteel onderdeel van ons immuunsysteem, maar het hebben van te veel zink kan ook problemen veroorzaken. Aanvulling van zink is daarom meestal niet nodig. 

Ask the Optician

ASK NOW

Wat kan ik eten om mijn ogen te beschermen?

De gezondheid van onze organen zijn afhankelijk van de vitaminen en mineralen die we eten. Is het innemen van een supplement daarom aan te raden? Niet persee, het is belangrijker dat je afwisselend eet met voldoende vitaminen en mineralen. Hieronder hebben we de belangrijkste voedingselementen voor gezonde ogen op een rijtje gezet.

Vitamine A

Vitamine A is heel belangrijk voor ons zicht en vermindert ook het risico op blindheid. Het gezegde ‘eet wortels voor je ogen’ is niet helemaal uit de lucht gevallen. Wortelen zitten vol met vitamine A. Naast de wortel zijn pompoen, zoete aardappel, boerenkool en levertraan een goede bron van vitamine A. 

Vitamine C en bioflavonoïden

Vitamine C is belangrijk vanwege verschillende redenen: het verzorgt het collageen in het hoornvlies en de haarvaten in de retina, daarbij vermindert vitamine C ook het risico op cataract (ookwel grauwe staar genoemd). Bioflavonoïden versterken de werking van vitamine C. In het algemeen bevat gezonde voeding met een hoge waarde vitamine C ook bioflavonoïden, zoals rode of groene paprika’s, broccoli, sinaasappels, kiwi’s en de meeste bessen.

Vitamine E en Selenium

Vitamine E vermindert het risico van het ontwikkelen van maculadegeneratie (een oogaandoening waarbij de gezichtsscherpte afneemt) en cataract. Selenium en vitamine E zijn nauw met elkaar verbonden, zonder het ene kan het andere niet goed zijn werk doen. Neem niet te veel vitamine E in, want een hoge dosis verdunt het bloed. De beste bron van vitamine E en selenium zijn noten, zeevruchten, zonnepitten en spinazie.

Luteïne en Zeaxanthine

Luteïne en zeaxanthine zijn respectievelijk gele en oranje kleurstoffen die in hoge concentratie aanwezig zijn in de macula van het menselijk oog. Beschadiging aan de macula kan het zicht verslechteren. Dit is de meest voorkomende wijze waarop oudere mensen blindheid ontwikkelen. Met het voldoende innemen van luteïne en zeaxanthine hou je je ogen gezond. Je vindt ze onder andere in groene groentes (voornamelijk in spinazie), kool en raapstelen. 

Omega 3-Vetzuren

Essentiële vetzuren zoals omega-3 zijn belangrijk voor onze gezondheid. We produceren ze niet zelf, daarom hebben we ze nodig vanuit het voedsel dat we eten. Men is overtuigd dat Omega-3 een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van het zicht van kinderen en vermindert het gevaar van hoge druk in onze ogen, droge ogen en  glaucoom (aandoening van de oogzenuw). De beste van bron van omega-3 is vette vis, voornamelijk zalm, makreel, haring en sardines. 

ZINk

Zink is na ijzer de tweede meest voorkomende metaal in ons lichaam. Zink helpt vitamine A, een belangrijke vitamine voor onze ogen, zijn werk te doen en werkt als co-enzym dat ons tegen vrije radicalen beschermt. Zink is in vele soorten voedsel aanwezig, zoals in vis, vlees, eieren, tofu, bonen, noten en volkoren granen. Zink is ook een fundamenteel onderdeel van ons immuunsysteem, maar het hebben van te veel zink kan ook problemen veroorzaken. Aanvulling van zink is daarom meestal niet nodig. 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *